Tweevoeter.net

wandelforum, wandelfoto's, wandeltochten

Nou eens niet de Zwitserse Alpen maar de Zwitserse Jura (kanton: Vaud)

Het valt mij op dat wandelen in Zwitserland bijna altijd wordt geassocieerd met de Zwitserse Alpen. Er is ook nog de Jura: een bergketen die zich uitstrekt van oost-Frankrijk tot diep in Zwitserland. De hoogste twee bergtoppen in de Zwitserse Jura liggen op ca 1670 meter. Je kunt er geweldige wandelingen maken: een halve dag, een hele dag of meerdaagse tochten. De ambiance is meer Frans dan het Duitstalige Zwitserland of bijvoorbeeld Wallis. Het is er dus echt anders dan in de rest van Zwitserland.


In december 2009 heb ik een meerdaagse tocht door de sneeuw gemaakt van St. Cergue via Vallée de Joux naar Vallorbe. Onderweg kun je nog een mooie grot bezoeken en in Vallée de Joux heb je enkele beroemde horlogefabriekjes. Maar natuurlijk kun je hier het hele jaar door goed wandelen, wat ik dan ook hier doe. Vorige week lag hier nog flink veel sneeuw boven de 1200 meter en de eerste sneeuwwandeling was vorig jaar al mogelijk in november. Je komt hier ook zo en nu dan dieren tegen, vooral als je vroeg oppad bent. Nederlanders zie je hier nauwelijks. De routes zijn goed gemarkeerd met de welbekende Zwitserse gele bordjes, gele stippen op rotsblokken, op bomen, enz. Goede wandelschoenen voor in de bergen en stokken maar het terrein is minder stenig dan in de Alpen. Wel oppassen voor La Bise, een kurkdroge harde wind die af en toe een dag lang flink tekeer gaat.


Je kunt er gemakkelijk komen: met de auto (circa 9 uur vanuit Nederland) of heel goedkoop met Easyjet naar Genève vliegen en dan met de trein via Nyon naar St. Cergue of naar Vallorbe of nog verder. Je kunt het combineren met skieen, bijvoorbeeld net over de grens in Frankrijk in Les Rousses (van eind november tot eind maart), of nog net in Zwitserland: l’Espace Dôle. Je kunt van het berg- en bosachtige terrein ook switchen naar lager gelegen wandelroutes tussen de wijngaarden, niet ver van het meer van Genève. Vanaf mei beginnen hier weer de zomer muziekfestivals (zoals Caribana en Paleo) nabij het meer van Genève, waar je gewoon kunt zwemmen.


Een betrouwbare website met wandelsuggesties is: www.wanderland.ch. De komende tijd zal ik wat foto’s uploaden. Ik probeer hier ten minste 1x per maand een nieuwe wandeling uit.

Tags: Jura, La Dôle, St., St. Cergue, Vallée de Joux, Vaud, Zwitserland

Weergaven: 400

Hierop reageren

© 2015   Gemaakt door Wessel Zweers.

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden