Tweevoeter.net

wandelforum, wandelfoto's, wandeltochten

Op 1 april 2002, vandaag tien jaar geleden, kreeg mijn toenmalige wandelhomepage een nieuwe naam: Tweevoeter. Websites zijn voortdurend in verandering en dat dwingt je om steeds naar de toekomst te kijken, maar toch kan ik het niet laten om vandaag even terug te kijken. Hoe is dit allemaal zo gekomen?

Vóór 2002
Toen had Tweevoeter nog een andere naam: Dossier Wandelen. In feite was dat een archiefje van wat wandelartikelen van eigen hand, aangevuld met knipsels uit kranten en tijdschriften. Langzaam groeide het besef dat het auteursrechtelijk niet netjes is om andermans artikelen op het web te gooien. Dus kwam de nadruk steeds meer te liggen op zelfgeschreven artikelen. En ook kwam de nadruk meer te liggen om praktische wandelinformatie, simpelweg service bieden voor wandelaars. Nederlandse wandelorganisaties hebben - meer dan bijvoorbeeld de Britse Ramblers Association - een sterke focus op belangenbehartiging, niet op alledaagse wandelvragen als: wat kan ik doen tegen blaren? Of: hoe pak ik dat aan, een week wandelen met rugzak?
Wandeltijdschriften, het Wandelplatform en de toen nog nieuwe organisatie TeVoet werden niet erg enthousiast van mijn visioenen van een uitgebreide en praktische wandelwebsite, en achteraf snap ik ook wel waarom. Wat nu? Dan maar de aanpak van het Pieterpad volgen? Twee dames die zelf aan de slag gingen en pas daarna met hun noeste arbeid aanklopten bij een wandelorganisatie? Dat idee begon steeds meer te trekken. Een belangrijke wandelpionier, Raymond Koome met zijn Hiking-site.nl, gaf het laatste duwtje in de rug: gewoon lekker zelf aan de slag gaan, niet gehinderd door de stroperigheid van lange vergaderingen.
In een gekke bui was de naam Tweevoeter geboren. Al snel bleek dat deze naam niet automatisch met wandelen wordt geassocieerd, dus kwam er de slogan ‘alles over wandelen’ bij. Inmiddels gebruiken ook drie andere wandelsites dezelfde of een bijna identieke slogan. Beter goed gejat dan slecht bedacht, zullen we maar zeggen.

Tien jaar in vogelvlucht
Tweevoeter bestond eerst voornamelijk uit een wandelblog, aangevuld met achtergrondartikelen. In de loop der jaren is het accent verschoven naar praktische informatie, zoals blaren, blessures, wandelschoenen, pelgrimeren, noem maar op. Trok de site in 2002 enkele tientallen bezoekers per dag, sinds 2007 ligt dat vrij constant op een paar duizend. Veel dank aan een hele reeks gastauteurs, waarvan twee met name genoemd: Klaas van der Poel (pelgrimspaden) en Arthur van Essen (wandelroutes Slag om Arnhem). En ook veel dank aan Google. Tweevoeter heeft van meet af aan sterk vastgehouden aan een onderwerpsgerichte structuur: maximaal 1 hoofdonderwerp per pagina. Dat leverde snel hoge noteringen in zoekmachines op, die van nature erg trefwoordgericht zijn.
Nog meer geleidelijke verschuivingen: gaandeweg hebben de bezoekers van de site steeds meer ruimte gekregen. In 2002 volstond een simpel prikbordje. Twee jaar later vervangen door een professioneler forum en in 2009 was dat ook alweer te beperkt. Sinds 1 januari 2010 is Tweevoeter in tweeën gesplitst: het informatiedeel Tweevoeter.nl voor de redactionele info, en het communitydeel Tweevoeter.net waar bezoekers alle ruimte hebben voor hun vragen en ervaringen. Dat laatste was vanaf dag 1 een succes. Veel dank aan medebeheerder Ellen, die het reilen en zeilen van Tweevoeter.net op de voet volgt.
Dit was niet de eerste afsplitsing: het natuurnieuws op Tweevoeter verhuisde in 2005 naar een aparte blog: Natuurtotaal.nl. Dat was geen succes. Later werd Natuurtotaal.nl omgedoopt in Klimaatnieuws.nl. Dat ging al ietsje beter. Daarna ging het zich exclusief richten op Twitter: @klimaatnieuws en @climatenews. En dat werd een verrassend succes. Kleine koerswijzigingen kunnen grote gevolgen hebben.
Nog zo'n onderwerp dat een eigen leven ging leiden: teken en de ziekte van Lyme. Deze pagina was jarenlang met afstand de bestbezochte Tweevoeterpagina. Waardoor ook mijn inbox en het toenmalige forum overspoeld werden met bezorgde mensen die een tekenbeet hadden opgelopen, met grote urgentie om advies vroegen en in een enkel geval zelfs de moeite namen om mijn mobiele nummer te achterhalen. Om andere bezoekers niet de indruk te geven dat Tweevoeter alleen maar over kleine nare beestjes gaat, is dit onderwerp vorig jaar verhuisd naar een aparte site: www.tekenlyme.nl. Vorige week donderdag had deze nieuwe site een topdag met bijna 2000 bezoekers, nog meer bezoekers dan Tweevoeter op een doordeweekse dag trekt.

De mindere kanten
Het lijkt allemaal heel romantisch, zo’n wandelsite runnen en lekker pionieren, maar er is ook een keerzijde. Een tipje van de sluier. Inmiddels is meer dan 3000 uur gaan zitten in ontwikkeling en beheer van de site. Er komen veel meer e-mails binnen dan ik kan beantwoorden. Een groeiend publiek brengt met zich mee dat je ook steeds meer vijanden krijgt. In 10 jaar tijd bezorgde de postbode zo’n 15 aangetekende brieven. In de meeste gevallen met de eis om bepaalde teksten van de site te verwijderen, op straffe van een schadeclaim of een rechtszaak.
Al deze kwesties heb ik nooit naar buiten gebracht, maar nu ga ik voor het eerst één naam noemen: vooral de ANWB heeft meerdere malen de harde aanpak richting Tweevoeter gekozen. Twee voorbeelden. In het najaar van 2004 werd een rechtszaak voorkomen door de ANWB-bedrijfsjurist in een goed gesprek ervan te overtuigen dat zijn betoog te veel feitelijke onjuistheden bevatte om geloofwaardig te zijn voor de rechter.
Amper twee jaar later was de toenmalige hoofdredacteur van Op Pad bijzonder gepikeerd door de berichtgeving van Tweevoeter over zijn vernieuwde blad. Hij eiste dat de héle Tweevoetersite (toen al meer dan 3000 pagina’s) moest worden gesloten. Toen ik daar niet aan toe gaf, wist hij Tweevoeter via een achterdeurtje alsnog offline te krijgen: door mijn toenmalige hostingprovider onder zware juridische druk te zetten zodat deze veiligheidshalve de stekker uit Tweevoeter trok. Dat betekende zo snel mogelijk verhuizen naar een andere provider, maar door stille tegenwerking van de eerste provider was Tweevoeter uiteindelijk meer dan een week onbereikbaar. Een absoluut dieptepunt. Een half jaar later zette de (inmiddels ex-) hoofdredacteur opnieuw de aanval in, maar toen was ik beter voorbereid en dankzij goede samenwerking met mijn nieuwe provider bleef het achterdeurtje gesloten.

Levert het ook geld op, zo’n wandelsite?
Dat is misschien wel de meest gestelde vraag die je als beheerder van een hobbysite krijgt. Tweevoeter.nl heeft enige inkomsten uit advertenties en links naar wandelgidsen. Verder staan er betaalde wandelroutes op de site, waarvan de inkomsten voor 100% naar de makers gaan. Daar verdien ik zelf niets aan, voor mij zijn deze routes meer marketing en 'branding' dan een concrete inkomstenbron.
Alle inkomsten zijn voldoende om de technische onkosten te dekken en af en toe freelancers in te schakelen. Verder gaat een deel naar het communitydeel Tweevoeter.net. Om principiële redenen staan er op Tweevoeter.net geen advertenties. De technische kosten voor Tweevoeter.net worden betaald door de advertenties op Tweevoeter.nl.
Voor de rest is en blijft Tweevoeter een hobby. Jammer voor mijn bankrekening, maar veel bezoekers blijken het te waarderen dat geld verdienen bij Tweevoeter niet voorop staat - en misschien is dat wel een groter goed.

En de komende tien jaar?
Tweevoeter.net zal de komende jaren steeds belangrijker worden. Dit jaar hoop ik incidenteel ook wandeltochten te gaan organiseren, zodat de deelnemers elkaar ook zonder beeldscherm kunnen ontmoeten.
Ook Tweevoeter.nl, het redactionele deel, wordt niet vergeten. Sinds afgelopen najaar wordt in stilte gewerkt aan een grondige vernieuwing van Tweevoeter.nl. Enkele speerpunten: een veel duidelijker navigatiestructuur, meer integratie met Twitter, Facebook en YouTube, en ook een inhoudelijke koerswijziging: meer aandacht voor wandelen in het buitenland. Want wandelsites die zich voornamelijk op Nederland richten, zijn er al genoeg.
Dit alles gebeurt in mijn vrije tijd, dus het zal nog wel even duren voordat de nieuwe site klaar is. Maar ach, wandelaars hebben geen haast, toch?

Weergaven: 123

Opmerking

Je moet lid zijn van Tweevoeter.net om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Tweevoeter.net

Reactie van Theo Tromp op 8 april 2012 op 20.28

Ja dat klopt, was een prachtige dag en afsluiting van het project van het Lange Afstand Wandekpad Airbornepad Market Garden. Na ook een fijne in wandelweek.

Reactie van Wessel Zweers op 8 april 2012 op 8.50

Bedankt voor jullie reacties, Joke, Willem en Theo!

Inderdaad Theo, we zagen elkaar bij de ANWB, te gast bij de ANWB'er die een jaar later achter die bijna-rechtszaak zat. Later zagen we elkaar weer bij de officiële opening van het Airbornepad Market Garden. Groesbeek toch? Najaar 2004?

Reactie van Theo Tromp op 7 april 2012 op 19.44

Wessel leuk dit overzicht van he ontstaan te lezen. Weet nog goed de dag dat we elkaar ontmoeten in 's Gravenhage op het bureau van ja de ANWB over een "Pelgrimspad" (wandelroutes Slag om Arnhem).

Alleen kwam ik voor het Airbornepad Market Garden, maar maakte wel kennis met Arthur van Essen, waarvan één van zijn wandelroute in deze Lange Afstand Wandelgids is gekomen. 

Gefeliciteerd met het succes van deze website's en bedankt voo je inzet hiervoor.

Reactie van Willem van Ameijde op 3 april 2012 op 9.10

Zo is dat!

En zoals de Fransman zegt "Celui qui va doucement va longtemps"

Wessel op naar de volgende 10, 20,..... jaar!!

Succes Willem

Carpe Diem!

Reactie van Joke de Witt op 2 april 2012 op 14.10

Maar even als reactie op dit verhaal laten weten dat ik de site erg prettig vind. Lekker overzichtelijk, rustig (geen reclamebombardement). 

Ga zo door!

© 2015   Gemaakt door Wessel Zweers.

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden